afisa-goneis-2016-OUTLINE

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΑΛΙΜΟΥ)

«ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ»

 

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων της Εκκλησίας είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η προσπάθεια αυτή προσφέρει στους γονείς γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

Αναλυτικότερα, η Σχολή Γονέων αποσκοπεί:

●   Στη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια.

●   Στο να προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξής τους.

● Στο να αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους.

● Στο να αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες, προκειμένου οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

● Στην ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προστασίας των παιδιών από τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους.

Όλα αυτά, ασφαλώς, υπό το φως της Αγίας Γραφής, της Ιεράς Παραδόσεως και της ορθοδόξου διδασκαλίας των θεοφόρων Πατέρων της αγίας μας Εκκλησίας.

Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο (για τους μήνες από Ιανουάριο έως Μάιο θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση), είναι τα εξής:

1. Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 στις 18:30.

Θέμα: «Συζυγία και κοινωνικές σχέσεις».

Ομιλητής: Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου. Γεννήθηκε το 1969 στην Ορεστιάδα του Νομού Έβρου. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης και διπλωματούχος της Βατικανής Σχολής Παλαιογραφίας. Είναι εφημέριος του ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.

2. Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 στις 18:30.

Θέμα: «Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς».

Ομιλητής: Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης. Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητας.

3. Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στις 18:30.

Θέμα: «Οικογένεια: ο Θεοΐδρυτος – Πανάρχαιος Ιερός Θεσμός ».

Ομιλητής: Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωΐνος. Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

 

4. Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 στις 18:30.

Θέμα: «Η έννοια της συζυγίας».

Ομιλητής: Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Απόστολος Νικολαΐδης. 

Ο Κοσμήτορας Καθηγητής Απόστολος Β. Νικολαΐδης γεννήθηκε στο Βασιλικό Ιωαννίνων το 1953.

Σπούδασε Θεολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Βόννης της Γερμανίας, ενώ μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια Βόννης και Μπόχουμ της Γερμανίας. Από το 1979 μέχρι το 1997 υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ από το 1997 έως σήμερα υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αρχικά ως Επίκουρος Καθηγητής και από το 2005 ως Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία της Θρησκείας και Κοινωνική Ηθική». Στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας διδάσκει όλα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα της Ηθικής (Χριστιανική Ηθική, Κοινωνική Ηθική και Βιοηθική) και της Κοινωνιολογίας (Κοινωνιολογία, Κοινωνιολογία της Θρησκείας και Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού). Διετέλεσε διευθυντής Τομέων, Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, συγκλητικός, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και μέλος τριών Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικές με τη Βιοηθική, την Οικολογία και την Οικογένεια. Έχει δημοσιεύσει πλήθος πρωτότυπων μονογραφιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές επετηρίδες, συλλογικούς και αφιερωτικούς τόμους, και άλλα Περιοδικά. Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τετραετή θητεία εξελέγη την 17.12.2015.

Είναι έγγαμος και πατέρας εννέα τέκνων.

 


5.
Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 στις 18:30.

Θέμα: «Η σχέση των συζύγων και η δύναμη της συγχώρεσης».

Ομιλητής: Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Μπαθρέλλος. Διδάκτωρ Θεολογίας, Κληρικός της Ι.Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

O π. Δημήτριος Μπαθρέλλος είναι ιερέας στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Σπούδασε φιλολογία (1986-1990) και θεολογία (1991-1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συστηματική θεολογία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1996-2000). Αναγορεύτηκε διδάκτορας της συστηματικής θεολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 2001. Διδάσκει δογματική θεολογία ως επισκέπτης λέκτορας στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (από το 2002) και του Λονδίνου (από το 2004), και έχει διατελέσει Visiting Research Fellow του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2004-2007).

 

6. Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στις 18:30.

Θέμα: «Η διδασκαλία του αγίου Πορφυρίου για την οικογένεια».

Ομιλήτρια: κα Αθηνά Σιδέρη.